2 ΝΕΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΞΙΔΑ

18 Οκτωβρίου 2019 – 20 Δεκεμβρίου 2019 (10 συναντήσεις)Εργαστήριο φωνής για σπουδαστές και ηθοποιούς

από τον εκπαιδευτή φωνής Παναγιώτη Τερζάκη (ΜΜ Voice Coach)Μέσω της προσωπικής μεθοδολογίας φωνητικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης των φωνητικών και επικοινωνιακών προσόντων και ικανοτήτων, οι οποίες και διδάσκονται στο εργαστήριο αυτό ο Παναγιώτης Τερζάκης κατευθύνει τους συμμετέχοντες σπουδαστές και επαγγελματίες ηθοποιούς να εξερευνήσουν, να αναπτύξουν και να ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους τεχνικές και “εργαλεία” που έχουν ως στόχο την ασφαλή χρήση και διαχείριση της φωνής σε συγκεκριμένες συνθήκες.Στόχος του εργαστηρίου:

-Βελτίωση αναπνοής και διαφραγματικής στήριξης

– Βελτίωση της εκφοράς του λόγου

– Εξερεύνηση της φωνής και ενδυνάμωση του λόγου

– Φυσική και ασφαλής προετοιμασία

– Τεχνική απεύθυνσης και χειρισμού έντασης

– «Κούρδισμα» φωνής σε δοσμένη συνθήκη

– το τραγούδι του ηθοποιού

– Επίλυση προβλημάτων και «εμποδίων»


Η συμμετοχή στο εργαστήριο φωνής για ηθοποιούς αποσκοπεί στη διαδραστική και βιωματική εκπαίδευση της φωνής μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων και δράσεων. Οι ασκήσεις αυτές είναι ένας μελετημένος συνδυασμός ασκήσεων ευρυθμίας (Eurhythmics), Feldenkreis και Alexander Technique, κινησιολογίας και φυσικά φωνητικής και ορθοφωνίας που εξασφαλίζουν την ισορροπημένη λειτουργία του λάρυγγα, το συντονισμό της αναπνοής, τη σωστή αντήχηση, την ασφαλή χρήση.ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 18 Οκτωβρίου 2019 – 20 Δεκεμβρίου 2019 (10 συναντήσεις)

ΠΟΥ: Θέατρο Πυξίδα, Ψυρρή

ΜΕΡΑ: Κάθε Παρασκευή

ΩΡΑ: 18:00- 19:30

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στο 6978.26.88.85

Email: terzakisinfo@gmail.com==============================================================================================Μελέτη και σωματοποίηση ενός χαρακτήρα στο κλασικό θέατρο (Τσέχωφ)

με τον Μιχάλη Γεωργίου

(Κάθε Παρασκευή 17:00 – 19:00)


Ένας ρόλος είναι μια αφήγηση. Μια αφήγηση που έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Ο ηθοποιός καλείται αυτόν τον χρόνο να τον συμπτύξει στο εδώ και στο τώρα και την αφήγηση να την μετουσιώσει σε ερμηνεία. Σε αυτή την μεταμόρφωση του αφηγηματικού λογού σε ερμηνευτικό, ο ηθοποιός είναι ταυτόχρονα δοχείο και περιεχόμενο.

Καλείται να προσεγγίσει, να κατανοήσει, να ψυχογραφήσει και να ενσωματώσει τον ρόλο στο είναι του. Η ενσωμάτωση είναι πάντα τριγωνική, εμπεριέχει νου, σώμα, συναίσθημα. Ο ηθοποιός καλείται να γίνει ένας άλλος αλλά αυτός ο άλλος παίρνει ζωή μέσα στο δοχείο και στο περιεχόμενο του ερμηνευτή- δεν παίζει κάτι έξω από αυτόν.

Έτσι ο κάθε ηθοποιός εν δυνάμει είναι τα πάντα.

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουμε μια σειρά από εργαλεία που βοηθούν τον ηθοποιό να κτίσει τον χαρακτήρα και στα τρία επίπεδα. Θα μελετήσουμε τρόπους διαμόρφωσης του ψυχογραφήματος του ρόλου. Ποιες ερωτήσεις και ποια στοιχεία πρέπει να συμπεριλάβουμε. Πώς ξεκινάμε από γεγονότα, πώς αναγνωρίζουμε τα αποθέματα και τις άμυνες του χαρακτήρα,. Επίσης, πώς το πλαίσιο και το παρελθόν του ήρωα, τα τραύματα κλπ επηρεάζουν (σωματικά και ψυχικά) την χαρακτηροδομή του. Πώς αναγνωρίζουμε τις εσωτερικές δυναμικές και τις δυναμικές που διαμορφώνει με τους άλλους χαρακτήρες; Ποιο είναι το συναισθηματικό προφίλ του και ποια η σχέση του με το συναίσθημα, τί μπορεί να περικλείει και τί όχι;

Και όλα τα παραπάνω πώς θα τα ενσωματώσει; Πώς θα χρησιμοποιήσει το πρόσωπο, το βλέμμα, την κίνηση άλλα και την ίδια την στάση του σώματος για να μετουσιώσει την αφήγηση; Πώς το σώμα γίνεται η άγκυρα για να συνδεθεί με το ρόλο κι έπειτα πώς να αποσυνδεθεί όταν χρειαστεί; Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην σωματοποίηση χαρακτηριστικών των ρόλων και θα πειραματιστούμε με μια σειρά χαρακτήρων από το έργο: «Οι τρεις αδερφές» του Α. Τσέχωφ.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών αλλά και γενικότερα θεατρόφιλους με επιθυμητή προϋπόθεση/παράμετρο τη συνέπεια και τη διάθεση για ενεργή συμμετοχή.


Ονομάζομαι Μιχάλης Γεωργίου και είμαι ηθοποιός, σκηνοθέτης και καθηγητής στη δραματική σχολή: «Το Θέατρο των Αλλαγών» όπου διδάσκω υποκριτική, αυτοσχεδιασμό και θεατρικά γυμνάσματα.

Αγαπώ τη διδασκαλία ηθοποιών. Εδώ και πέντε χρόνια, πια, που την εξασκώ, δεν σταματά να είναι κάτι που με γεμίζει, με εκφράζει καλλιτεχνικά (αφού κάθε μάθημα είναι μια δημιουργία) και με διδάσκει τον ίδιον στην εντρύφηση των νόμων του θεάτρου και της υποκριτικής.

Στα μάθηματά μου χρησιμοποιώ πρακτικές, κυρίως από τα συστήματα των αμερικανών επιγόνων του Κ. Στανισλάβσκι (Lee Strasberg, Sanford Meisner, Uta Hagen, Stella Adler, Ivanna Chubbuck, Suzan Batson), αλλά δε λείπουν και αναφορές σε συστήματα ευρωπαίων συναδέλφων τους (Theatre de Complicite), καθώς και σε σχολές θεατρικού αυτοσχεδιασμού.

Σας περιμένω με χαρά στο σεμινάριο, να γνωριστούμε, να μελετήσουμε, να δουλέψουμε, να ψυχαγωγηθούμε.ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 18 Οκτωβρίου 2019 – 20 Δεκεμβρίου 2019 (10 συναντήσεις)

ΠΟΥ: Θέατρο Πυξίδα, Ψυρρή

ΜΕΡΑ: Κάθε Παρασκευή

ΩΡΑ: 17:00- 19:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στο 2103225526


www.pyxidatheatre.gr